Followers

Tuesday, November 1, 2011

BAB 2

Hakim mengeluh panjang.Badannya diluruskan di atas katil. Penat ! Penat melayan perangai Arissa yang over manja. Ada ke patut dia ajak aku pergi hotel? Memang aku playboy, tapi aku bukan buaya atau tupai okey. Hakim mendengus kasar.Cari nahas betul minah tu.Mukanya di tekup dengan bantal. Matanya dipejamkan.Berusaha untuk menenangkan fikiran.

“ Haa…baru balik? Aku ingat kau tak balik malam ni.Ni kenapa pulak mengeluh panjang? Awek lari?” . Hakim hanya memandang kosong ke muka Fakrul.

“ Tak adalah. Saja mengeluh penat “Fakrul senyum sinis.

“ Kau ni kan Akim, dari kau tabur duit dekat perempuan-perempuan tu baik kau tabur pada perempuan yang confirm kau nak jadikan isteri”. Tu dia…Fakrul dah start ceramah malam dah.

“ Alah beb..relekslah. Duit arwah ayah aku banyak. Sampai cucu aku pun belum tentu habis kot”.

‘ Itu aku tau, tapi kau tak rasa membazir ke labur pada benda yang kau bukan nak sangat pun. Apa yang kau dapat dari belanja perempuan0perempuan tu ?’. Hakim mendegus kasar. Adoyaiii Fakrul ni, macam tak kenal aku pulak.It’s all about fun bro!

“ Aku seronok-seronok aje lah bro. Nanti dah kahwin , nak kena jaga isteri, jaga anak. Masa ini lah aku nak enjoy, jumpa ramai orang”.

“ Ikut kau lah Hakim.Emmm..aku ada benda nak Tanya kau lah”. Perlahan pula nada suara Fakrul kali ini. Suspen pula rasanya.

“ Apahal pulak ni? Nak pinjam duit?”. Fakrul geleng laju.

“ Sudah tu, nak pinjam kereta? Ambik je. Aku tak kisah”.Geleng lagi. Ehh Fakrul ni, kena penyakit apa pula ni.

“ Kau rasakan Akim, cik Mya tu sesuai tak jadi isteri aku?”.

‘ Aduh !! ‘. Hakim menjerit kecil taktala punggungnya terjatuh ke atas lantai dari katil.

‘ Ehhh..kau okey ke Akim ? Kenapa kau baring hujung katil sangat?”. Fakrul yang tadi berdiri di hadapan pintu bilik cepat-cepat masuk.

“ Aku okey.Aku okey”. Hakim naik semula ke atas katil. Dia cuba menenangkan dirinya menarik nafas panjang.

“ Apa kau tanya tadi? Tentang Cik Mya ye? Emmm...kau serius ke berkenan dekat dia ni?”. Fakrul angguk laju.Akim mengeluh perlahan.

“ Kau nak tau pendapat aku?” tanya Akim bersungguh-sungguh. Fakrul sengih, dengan muka penuh pengharapan.

“ Betul, kau nak tahu?”. Fakrul angguk lagi.

“ No komen! Aku mandi dulu!”.Hakim gelak besar sambil berlalu dengan tuala ke bilik air meninggalkan Fakrul dengan bebelannya yang berpanjangan.

*********************************

Mya Zara merenung kosong kea rah langit yang gelap dan hanya bercahayakan bintang. Sesekali dia mengeluh. Tayarangan cerita ‘ Papadom’ tidak dapat menarik minatnya.

“ Mya, ada apa kat atas langit tu?”.

“ Bintang”. Jawab Mya pendek,sambil tersenyum. Azwa sengih.

“ Kenapa ni,macam ada masalah aje Azwa tengok. Masalah dengan boyfriend?”. Mya geleng perlahan.

“ Haaa...kalau tak.Ni mesti masalah dekat kelas. Luqman Hakim dengan kawan-kawan dia buat hal ye?”. Terlopong Mya seketika. Azwa ni, macam boleh baca saja fikiran orang. Bahaya ni.

“ Haa..betulkan? Sabarlah Mya. Budak-budak tu memang nakal sikit. Mentang-mentang final year, suka buat perangai. Lagi pula dapat tutor baru yang kecik molek macam awak, makin menjadi-jadi lah perangai dia”.

“ Luqman Hakim tu,memang terkenal ke?” Tanya Mya penuh minat.

“ Hehh, siapa tak kenal Luqman Hakim. Jon Duan fakulti kejuruteraan kimia. Satu universiti kenal dia. Ada harta, ada rupa, pandai. Perempuan mana yang tak gilakan dia? Tiap-tiap bulan bertukar perempuan. Tapi tu lah kan, Allah Maha Adil. Tiada manusia yang sempurna”. Mya hanya mendengar penuh perhatian.

“ Maksud awak?”.

“ Bab agama, dia kurang. Sangat kurang. Saya pernah tangkap dia merokok masa bulan puasa. Hurmmm….sayangkan?”. Mya Zara mengangguk perlahan.Aduhai Luqman Hakim, sungguh berbeza sikap kau dari dia.

“ Apa pun, budak-budak tu memang nakal. Tapi bila masa belajar, mereka serius. Kira-kira macam best student la juga. Cuma perangai sahaja yang tak berapa nak best”. Tambah Azwa lagi. Mya Zara tersenyum dengar komen Azwa. Tiba-tiba telefon di dalam biliknya berbunyi. Ahh, siapa pula yang telefon lewat malam ni?

“ Assalamualaikum Zara”.

“ Waalaikum salam Umi. Ada apa Ummi telefon Zara malam-malam ni. Ada hal kecemasan ke ummi?”.

“ Tidaklah cemas sangat sayang. Tapi ummi kena beritahu malam ni juga. Esok, Zara ada kelas?”.Berkerut dahi Mya Zara seketika.

“ Tak ada ummi. Cuma pagi, Zara ada meting sekejap di fakulti. Kenapa ye ummi?”.

“ Mama dengan Papa Zara nak datang sini esok petang”. Mya Zara terduduk di atas katil mendengar perkhabaran ummi.Tiba-tiba hatinya diragut kerisauan yang amat.

“ Jadi, apa Zara patut buat ummi?”. Nada suara Mya Zara lemah. Kenapa secepat ini mama dengan papa perlu datang?

“ Zara ajak Luqman balik. Kalau boleh sebelum tengahari kamu berdua sampai.Kita perlu bersedia”. Zara angguk perlahan walaupun dia sedar, ummi tak nampak perlakuannya itu.

“ Baik ummi. Nanti ummi bagi nombor telefon Luqman ye. Zara akan telefon dia, suruh dia balik”.

“ Ehhh..tak payah membazir telefon-telefon ni. Rumah sewa Luqman tak jauh dari rumah Zara. Esok pagi Zara ambil dia ye.Balik satu kereta kan senang.Nanti ummi message Zara alamat Luqman ye. Kita jumpa esok ye sayang. Ummi rindu sangat pada Zara ‘.

“ Zara pun rindu ummi. Baik. InsyaAllah , esok kami sampai”. Perbualannya dengan ummi berakhir selesai ummi memberi salam. Mya Zara mengeluh panjang. Sejak dia mula mengajar di UTM sebulan yang lalu, inilah kali pertama ummi menghubunginya.

Bagaimana cara terbaik untuknya bercakap pada Luqman?

****************************************************

Mya Zara memberhentikan kereta Satria Neo nya di hadapan rumah teres setingkat itu. Pintu rumah tertutup rapat. Masih awal agaknya. Masing-masing belum bangun tidur. Selalunya, Hari Jumaat memang jarang ada kelas di awal pagi.

Tiba-tiba pintu terkuak perlahan. Seorang pemuda berbaju melayu, berkain pelekat keluar membawa baldi.Lagaknya seperti mahu menyidai pakaian. Mya Zara menarik nafas lega. Mujurlah ada yang bangun awal.Tidaklah lama dia perlu berada di hadapan rumah bujang itu.

Mya Zara cepat-cepat keluar dari kereta.

“Assalamualaikum....”.

“ Waalaikumsalam....ehh..Cik Mya. Ada apa pagi-pagi Cik Mya datang sini?”. Fakrul masih dalam muka terkejut. Mya Zara tersenyum manis.

“ Awak, Fakrul kan?Emmm..Fakrul,Luqman Hakim duduk sini ye?”. Berkerut dahi Fakrul seketika sambil tangannya perlahan meletak baldi di atas rumput. Ada hal apa Cik Mya cari Hakim? Tak kan la dia pun jadi ‘stok’ awek Hakim kot. Nauzubulillah...mohon di jauhkan.

“ Err...ye.Betul. Hakim duduk sini”. Tak berkerdip Fakrul memandang wajak tutornya. Manisnya dia! Berjubah seluar warna unggu muda. Tudung pula dililit rapi.Matanya..matanya yang hitam dan bulat tu…cepat-cepat Fakrul beristighfar dalam hati. Cepat-cepat pandangannya di alihkan.

“ Baguslah macam tu. Makna nya saya tak silap tempat. Boleh saya jumpa Hakim?”.

Makin berkerut dahi Fakrul. Sah! CIk Mya dah kena perangkap Hakim! Bukan sekali dua, perempuan datang ke rumah mereka mencari Hakim. Tak terkira!

“ Errr…sekejap ye Cik Mya. Akim! Woitt akim! Ada orang nak jumpa!”. Jerit Fakrul dari depan pintu rumah.Sunyi. Tiada sahutan.

“ Luqman Hakim bin Dato’ Arshad. Bangunlah! Ada orang nak jumpa!”. Suara Fakrul sedikit ditinggikan. Tak sampai 5 minit, Hakim muncul dengan seluar track suit hitam, tanpa baju sambil memeluk bantal .Matanya di tenyeh-tenyeh. Rambut kusut masai, tanda baru bangun dari tidur.

“ Bisinglah kau ni Fakrul. Sidai baju senyap-senyap sudah. Ini tak, nak kena aku teman bagai”. Mya Zara tertawa kecil taktala melihat gelagat Hakim yang leka memeluk bantal karakter ‘ Dibo the Gift Dragon’. Dah besar pun, tidur dengan bantal macam tu!

“ Ni , ada orang nak jumpa”.

“ Awek mana pulak ni? Kacaula!”.

“ Saya!”. Hakim tersentak mendengar suara.Matanya dibuntangkan, besar. Hilang terus rasa mengantuknya. Cepat-cepat dia keluar dan meluru ke arah Mya tanpa sempat menyarung selipar. Lengan baju Mya ditarik kasar.

“ Kau buat apa kat sini? Mana kau tau aku duduk sini ? ‘.Tajam renungan Luqman hakim pada Mya.Mya Zara cuba melepaskan pegangan tangan Luqman Hakim. Sakit!

‘ Ummi bagitau. Ummi suruh balik. Papa dengan mama sampai petang ni. Luqman, lepaskan saya. Sakitlah ‘.

Luqman Hakim gelak besar.

“ So what?Kisah apa aku.Ehh prempuan, kau tau tak, aku benci tengok kau ada kat sini. Kenapa kau datang sini ? Kenapa kau tak suruh ummi telefon aku saja “. Makin kejap pegangan Luqman Hakim pada Mya Zara sehinggakan Mya Zara terjerit kesakitan. Sakit hatinya melihat wajah Mya di hadapan rumahnya sepagi ini. Sudah hampir sebulan, segalanya berjalan lancar. Kenapa sekarang Mya Zara nak rosakkan semuanya ?

“ Saya dah cakap, tapi ummi suruh saya datang sini.Lepaslah Luqman. Sakitlah!”.

‘ Kau ni pun satu, belajar bukan main tinggi tapi bebal jugak. Kau ikut sangat idea ummi tu kenapa. Ha ? Kenapa ?’. Makin tinggi suara Hakim. Entah kenapa kemarahannya semakin meluap-luap.

‘Luqman...sakitlah.Lepaskanlah saya ‘. Entah kenapa tiba-tiba air mata Mya Zara mengalir perlahan dek kerana sakit yang ditahannya. Namun sedikit pun tidak terkesan di hati Luqman Hakim.Hatinya benar-benar panas. Semalam, Arissa buat perangai. Ada ke patut, dia masukkan pil khayal dalam minumannya. Semalaman dia rasa macam di alam mimpi. Mujurlah,Zakri ada sama.Tiada kejadian tak elok yang berlaku. Memang dari dulu dia tahu niat Arissa yang tidak habis-habis mahu mengajaknya ke hotel. Mungkin dia playboy, tapi sampai ke hotel, memang bukan cara dia. Pagi ini, perempuan ini pula tunjuk muka.

‘ Hakim ! Lepaskan Cik Mya. Apa yang kau buat ni ha ? ‘. Luqman Hakim tersedar. Tiba-tiba dia bagaikan kembali ke alam nyata. Cepat-cepat cengkaman tangannya di lengan Mya Zara di lepaskan. Entah kenapa dia boleh lupa yang sejak tadi Fakrul masih setia memerhatikan mereka.Cepat-cepat dia berpaling membelakangkan Mya Zara dan Fakrul. Mya Zara mengurut perlahan lengannya yang masih berdenyut-denyut kesakitan.

“ Err...cik Mya. Saya rasa, baik Cik Mya balik dahulu. Tak manis rasanya kalau jiran-jiran nampak hal macam tadi kan?”.Mya Zara menangguk perlahan sambil menyapu saki baki air matanya dengan hujung jari.

“ Terima kasih Fakrul. Saya balik dulu. Assalamualaikum….”. Mya Zara berlalu. Usai menghidupkan enjin kereta dia menghalakan keretanya kea rah jalan menuju kampus.

Fakrul mendegus kasar.

“ Boleh aku tau, apa yang baru berlaku tadi? ‘. Luqman Hakim diam. Tiada jawapan.

‘ Hakim, aku bercakap dengan kau ni’. Keras suara Fakrul kali ini. Sakit betul hatinya melihat perlakuan Luqman Hakim ke atas Mya Zara. Perempuan sebaik itu kenapa perlu dikasari?

“ Kau jangan masuk campur. Ini urusan keluarga aku. Kalau kau kawan aku, please stay out of this”. Luqman Hakim berlalu meninggalkan Fakrul dalam keadaan tanda Tanya. Keluarga? Cik Mya Zara tu keluarga Luqman Hakim? Kenapa selama ini Luqman Hakim berlagak macam dia tidak kenal langsung pada tutor mereka tu? Ahhh....Hakim.

5 comments:

Wild Cherry said...

bapak Luqman da meninggal ek?

AIFA BATRISYA said...

yup..bapak dia dah meninggal..tapi tak diceritakan secara terperinci

mar chan said...

eh? ayah dia dh meninggal? tp nape time kaklong dia mntk tlg luqman tu, dia ade ckp demi ummi ngn abah, something like that? time kawin tu x meninggal lg ke?

♛ dja sukhri said...

:(

Anonymous said...

awat mase ummi mya kol dia tnya luqman bkn nuqman...

Jom borak!

 

******Ini nukilan hati aifa ***** Published @ 2014 by Ipietoon