Merekalah penyokong hasil tak seberapaku...

Jom borak!

Friday, December 30, 2011

Sedutan Bab 19---Kahwin Ganti (KG)


 
Mya Zara merenung cincin yang baru saja tersarung di jarinya sebentar tadi. Cincin emas bertatah berlian itu dipandang tanpa kata.Seketika dia merenung wajah Luqman, seakan minta penjelasan.

“Cincin ni, hadiah anniversary kita ye?”. Luqman geleng, lantas tersenyum.

“Cincin kahwin kita”.

“Tapi, bukan ke kita dah ada cincin….”.

“Itu cincin kahwin yang Nuqman belikan.Tapi, yang kahwin dengan awak, Luqman. Bukan Nuqman kan? Jadi, ini cincin kahwin kita, dari saya.Saya harap, kita dapat bina hidup baru lepas ni.”. Makin panjang senyuman yang terukir di bibir lelaki itu. Mya Zara tergamam. Senyuman yang jarang-jarang kelihatan itu sedikit mendebarkan hati perempuannya. Bukan ke dia lebih kacak kalau tersenyum dari buat muka ‘tak ada perasaan’ macam selalu tu?

“Habis tu, cincin yang lama ni kita nak buat apa ye?”.

“Terpulang, nak pakai boleh.Nak simpan pun boleh”. Mya Zara tersengih taktala idea mula bermain difikirannya.

“Haaaa...saya tahu.Kita simpan cincin ni dulu. Nanti, bila baby kita dah lahir kita trade in untuk gelang ke rantai ke.Okey tak?”.

“Awak pregnant ke?”. Mata Luqman sedikit terjegil. Mya Zara sengih lagi, lantas menggeleng.

“ Belum lagi.Saja, nak berangan dulu!”.

“Banyak sangat berangan Cik Mya saya ni!”. Usik Luqman sambil menggosok perlahan kepala Zara yang hanya paras bahunya itu sebelum mengatur langkah keluar dari kedai emas di Mahkota Parade.

“Awak tau, saya suka sangat awak cakap macam tu.Ulang sekali lagi, boleh tak?”.

“Cakap?Yang mana satu ni?”.

“ Cik Mya saya. Saya suka sangat awak panggil saya macam tu”.

Luqman tertawa kecil.Seketika dia menggeleng.

“Cik Mya saya...”.

“Suka!Suka!Lagi sekali boleh?”.
“Cik Mya saya....”.

“Heeee..best.Best.Lagi sekali?”.

“Hisyhhh..dahlah. Berapa kali awak nak suruh saya ulang ni?Naik kering tekak saya dok ulang benda yang sama”.

Mya Zara ketap bibir lalu mematikan langkah secara tiba-tiba.Luqman yang sedikit kehadapan langkahnya, turut sama berhenti bila perasan Mya Zara tiada di sisi lalu berpaling.

“Hmmm...itu pun nak merajuk ke? Dah lah Cik Mya, hadiah dah dapatkan ? Jom kita minum.Dahaga lah ! ‘.

Laju Mya Zara menggeleng. Perlahan-lahan tangan kanannya diangkat sambil  jari telunjuknya memberi isyarat ‘satu’.

Sekali lagi Luqman tersenyum.Hai lah Zara, perangai macam budak-budak !Kalau tak diikut kehendaknya, panjanglah mulutnya muncung ke depan.

‘Cik Mya saya....haaa..dah cukup kuota dah ? ‘.

Senyuman kembali menghiasi bibir Mya Zara.

“ Sudah!Hehehe..emmm..tapi saya nak pergi ladies kejap.Awak tunggu sini ye”.

“Okey, saya tunggu.Jangan lama sangat!”.

Luqman membuang pandangan ke sekeliling pusat membeli-belah itu taktala kelibat Mya Zara hilang di balik pintu tandas wanita. Suasana agak sesak juga disitu.Mungkin juga waktu tengahari seperti ini, rata-rata mencari tempat untuk makan.

Di celah hiruk pikuk orang ramai di situ, kelibat lelaki yang  baru melintas dihadapannya benar-benar menarik perhatian. Lelaki itu seakan-akan ada kuasa magnet menyebabkan matanya tidak habis-habis memandangnya dari belakang.Tanpa sedar, kakinya turut melangkah mengikuti jejak lelaki itu.Bahu lelaki itu ditepuk dari belakang bila jarak antara mereka mulai hampir.Kemudiannya, lelaki itu cepat-cepat berpaling sebelum mata mereka bertentangan.

“Ya Allah! Nuqman??”. Dan badan Luqman mulai menggigil seakan ingin pitam.......


p/s: betul ke Nuqman? ataunya..pelanduk dua serupa? tunguuuuuu......

14 comments:

Nur Anisah said...

pelanduk dua serupa!

noor said...

nak lagi....huhuhu...best nyer

Anonymous said...

sweet2....nak full version nye...akak msuklah smapi bab 20 lbh ek...nak tggu publish nanti lme sgt tggu...huhuhu

mila said...

dh baik dh, suka nye..... manja gak yea si mya tu...next n3 please...

Miss FF said...

da jumpa ke? uish berdebar-debar rasanya nak tunggu full entry..

Hanim69 said...

haaaiiiilaaaaa...... berdebaq lak bila Luqman tepuk bahu sesorg...klau betul la Nuqman.... x sabaq nk tau kenapa dia mnghilangkan diri....

nadzasy said...

suke..sweet sgt tgk manja btl mya...mmg betl2 nuqman ke...

sherry90 said...

ish biar betul tu nuqman??! Cepat2 la bagi full entry tak sabar nak tau ni......

Wild Cherry said...

Habis la... Nuqman da muncul!!

aisy said...

woo...nuqman k..luqman baru nk bahagia ngn mya..

zemah said...

cik mya saya...
huhu, sweetttt
manja lah cik mya kita tu ^^,
omg...
nuqman?
ohhhh, cant wait 4 next en3!!!

Anonymous said...

akak bile nak upadate lama dah tggu nie..

Anonymous said...

cik aifa bile lah nak update...sehari ada hampir2 bebelas kali buka duk check dah update ke belom...
excited nak tau kisah penuh nie...
^_^

'Alya said...

dah banyak x buka tapi ttp xde update. betui2 teruja nak tau citer penuh kisah Mya n Luqman....cpt2 le update.. ok cik Aifa