Followers

Tuesday, May 28, 2013

My Dear Mr Dimple 7





“ Kakak nak kahwin ye?” tiba-tiba je  Zaim bagi soalan cepu emas  ditambah dengan  sengih perli secukup rasaWaktu tu, dia baru saja letak punggung atas sofa bed dekat depan televisyen.Tudung belum buka. Hand beg pun baru nak letak.  

Dengan hujung mata, wajah Zaim dijeling manja-manja kunun.  Mata  Zaim  yang sememangnya sepet ala-ala cina tu dah Nampak sebaris.  Beria benar gayanya  nak minta confirmation tentang breaking new dirinya itu. Ini tak lain, mesti mama Dhuha dah heboh kat satu rumah tentang tujuan utama dia balik ke sini pada petang hari  lepas kerja. Memang bukan kebiasaannya. Memang luar biasa.

“Baru nak kenal, jumpa-jumpa keluarga dial ah. Kalau okey, barulah kahwin,” balas Sofea malas-malas. Dengan budak kecik belum ambil SPM tak boleh cerita banyak-banyak. Heh, ada kaitan ke di situ?

“Eleh…nak tipu A’im  le tu. Kalau akak nak kahwin pun, apa salahnya. Kakak pun dah sampai hukum wajib kahwin dah A’im tengok. Angka 3 pun dah muncul!”.

Laju je bantal kecil dalam pelukannya dihempuk pada Zaim. Itu nak menuduh aku dah tua lah tu! Tak guna punya adik!

 Zaim ketawa mengekek sebelum ambil tempat disisi Sofea. Tangan ditarik untuk bersalaman. Nakal tetap nakal, tapi dia memang jenis budak lelaki ikut protokal dan penuh dengan adab. Kalah sikit aku yang anak dara ni.

“ Betul tu kak Rin, apa salahnya kalau akak kahwin. Kalau nak tunggu abang long , hai…alamatnya sampai  Aran habis matrikulasi, buat degree…sambung master pun dok macam tu je. Dok tunggu puteri kayangan tak sampai-sampai.” Sahut Zafran yang baru sahaja keluar dari ruang dapur dengan dulang berisi gelas berisi air warna oren. Minuman kegemarannya. I like!

“Terima kasih Aran. Sebab tu akak sayang Aran lebih sebab Aran amat memahami. Fuhhhh..lazatnya oren sunquick ini,” balas Sofea. Sempat juga dia buat iklan promo sebelum  gelas berisi oren diteguk kasar . Perghhh..baru boleh bernafas. Giler panas kat luar tu. Musim tengkujuh kea pa. Nak tunggu hujan setitik pun punyalah payah.

“Haaa…abang Aril mana?” 

“Haa…haa….itu tak lain nak tukar topic la tu kan? Kak Rin, mana gambo bakal suami akak tu…bagilah A’im  tengok,”.

“Ehhh..budak kecik ni. Kecik ..besor..kecik besor je aku tengok kamu. Pi masuk bilik..baca buku!” Sofea dah mula tunjuk kuasa veto sebagai kakak tunggal. Zaim dah tarik muka empat balas. Asal sebut suruh baca buku, mula lah nak tarik muka.

“Alaaaa….mama…tengok kakak ni,” Zaim dah berlari-lari anak kea rah Mama Dhuha dengan muka mengada-ngada gaya  gula-gula dia kena kebas. Cisss…dasar anak bongsu. Sikit-sikit nak mereport!

“ Dah lama ke Zarin sampai?”

“Baru je mama. Dalam 5 minit macam tu,” balas Sofea. Tangan  mama Dhuha di salami sebelum tubuh itu di peluk agak lama. Rindunya! Dah dekat 2 minggu tak balik. Semua gara-gara  nak menyiapkan report dan slaid pembentangan projek  yang tak berkesudahan tu.  Macam dah taka da kerja lain.Kalah wakil rakyat!

“ So, eventnya di bangi ye? Hujung minggu ni?”.

Sofea angguk malu-malu. Staright to the point sungguh! Segan pula bila disoal mama Dhuha macam tu. Tapi, kalau bukan pada Mama Dhuha…pada siapa lagi yang dia nak minta bantuan? Mama Dhuha lah mak dan abang long dah gaya macam ayah yang selalu melindungi dan menyokongnya sejak dulu lagi. Mereka jugalah keluarga buatnya.

“Dah besar anak dara mama kan? Tiba-tiba saja dah nak kahwin,” tutur Mama Dhuha lembut. Terus masuk, tepat dalam hati. Wahh…serius rasa touching semacam. Gaya macam esok dia dah kena kahwin dengan Naim dan pergi jauh-jauh dari situ. 

“Bukan setakat dah besar, dah tua pun mama. Dah hukum wajib kahwin!”.

Tetttt!!

Tiba-tiba saja mood ‘jejak kasih’ dengan mama Dhuha berubah jadi mood ‘ fear factor’. Tergedik-gedik je rasa nak mengejar budak Zaim ni. Dan sungguh, itu bukan setakat angan-angan…tapi dah jadi reality. Tak cukup tanah ruang tamu ruah tu  Zaim dikejarnya. Laju pula budak tu lari.

“ Zaim..Zarin..sudah tu…”.

“Ahhh…tak kira. A’im ni memang nak kena. Karang susah-susah, dia sekali mama kahwin kan. Rin tak kisah kalau kawin serentak. Sibuk kata orang tua ye. Kejar!!!”.

“Zarin….sudah tu. Adoii…pening kepala mama…”.

“Usaha diteruskan. Yiahhhhh….” Makin ligat dia mengejar Zaim yang mencicit berlari ke sana sini. Mentang-mentang dia kecik dan kurus gaya macam budak tingkatan 1! Zafran pula jadi tukang sorak. Langsung taka da usaha nak tolong tangkap si lipas kudung ni sekali.

“Aduhh!”.

Suasana bingit tadi tiba-tiba jadi senyap sunyi. Suara sorakan Zafran hilang, bebelan mama Dhuha pun terhenti sama sekali. Terhuyung-hayang Sofea seketika. Bahu yang terasa pedih diurut berkali-kali. Pipinya kemudian  ditepuk. Fuhh..kuat betul momentum pelanggaran tadi.  Nasib baik tak injured. Langgar apa tadi tu? Rasanya dah cukup  Jauh dari sofa.

“ Zarin Sofea…bila balik?”.

Terkedip-kerdip mata Sofea melihat objek yang dilanggarnya tadi. Sikit-sikit senyumnya ditarik bila tengok wajah abang Long yang Nampak terkejut sangat dengan kehadiran dia disitu. Mata abang long tak berkerdip langsung, mulut terbuka. Gaya macam Nampak puteri kayang turun. Eh…puteri kayangan?

“ Zarin ni ha, Aril. Nak ajak kita ke bangi hujung minggu ni.” Sahutan  mama Dhuha langsung hilangkan angan-angan puteri kayangan Sofea. Abang Long pula macam baru terjaga dari mimpi je muka dia waktu tu.

“Oh…ya. Ada apa?” soal Zafril sambil pandang wajah Sofea  dengan tanda soal sikit punya besar di muka dia.  Blur, plain face tapi nampak sangat kacak di mata Sofea. Huisyhhh….Pia. Back to your sense. Abang sendiri pun kau rasa kacak sangat ke bila dah lama tak  jumpa? Memang dah hukum wajib kahwin dah ni!Eh,  Tiba-tiba dia isyhtihar diri  jadi geng Zaim pulak. Cehh!

“Errr…err…”.

“Kakak nak kahwin la bang long! Dia ajak kita jumpa keluarga bakal suami dia. Itulah, abang long lambat sangat nak kahwin. Terpaksa kakak langkah bendul!” balas Zafran bagi pihak Sofea.

Dan sekali lagi, Zafril tayang wajah kosong, blur dan yang sewaktu dengannya. Dah gaya macam dalam drama televisyen pua wajah abang long masa tu.

Ala-ala like, what? You’re going to married? So what about me?
 Ah, drama lagi!
Okey, Pia. Hentikan angan-angan mu itu!

Tak tahu nak sahut penjelasan Zafran macam mana, kesudahnya dia hanya angkat dua jari pada Zafril. Peace yo!

***********

Lepas maghrib, Sofea hanya duduk termenung di beranda ruang belakang rumah kayu dua tingkat itu. Dah lama tak balik, tiba-tiba rasa canggung pula ada kat rumah sendiri. Makanan malam, dah siap masak. Hidang pun sudah.  Cuma menunggu Zafran, Zaim dan Mama Dhuha  balik dari solat Jemaah di Surau. Abag long? Entah. Lepas masuk bilik, langsung tak timbul-timbul.

“ Zarin Sofea…”.

Kusss semangat!  Sofia tepuk dada berkali. Minta semangat…mintak semangat. Hisyhhh… abang long ni memang lah. Suka muncul tiba-tiba. Dah lah tu, langsung taka da bagi signal. Derap kaki pun tak dengar. Tau-tau dah ada dekat tepi, berdiri sama.

“ Sorry, kalau abang buat Zarin terkejut,” tuturnya. Sopan. Anak-anak bujang Mama Dhuha memang sopan habis. Cuma dia saja yang lain macam sikit sebab dia bukan anak bujang,, tapi anak dara. Eh?

“Tak delah.” Tak delah? Wahhh…cover!
“Mmmm…macam mana nak cakap ye?”.

Wajah polos, sopan abang Long ditenung dalam kesamaran mentol oren yang tak berapa nak terang tu. Nak cakap pun kena fikir ke caranya? Ahh…lupa. Memang sejak kecil lagi abang long memang ada masalah bila nak bercakap dengan dia. Nak kena susun atur ayat dulu, baru dia boleh cakap. Pelik, tapi benar.

“Abang nak cakap apa sebenarnya? Cakap je. Rin sedia pinjamkan telinga Rin untuk abang. …tapi bahu…aaa..yang tu tak berapa nak boleh. Hehhehe.”

Daammnn…

 Abang long sedikit pun tak ketawa dengan lawak dia tadi. Senyum pun tidak. Rasa nak tutup muka dengan tudung saji tepi dinding ni je!

“Emmm…abang tak tahu pun yang Rin ada special.”

Gullpp!Special? Itu ke benda yang dia nak cakap sampai ambil masa lama benor nak memikir? Mata Sofea dah besar sedikit dari saiz asal. Lain macam bunyinya. 

“Errr…sebab, Rin tak pernah cerita.” Jawab Sofea, masih mood nak buat lawak tapi bila tengok wajah abang long waktu tu…dah terasa macam buat lawak tak berapa nak cerdik.

Sebab? Wajah Abang Long langsung tak beriak. 

“ Abang fikir, Rin tak berapa ambil kisah pasal hal cinta-cinta ni. Sebab dari Rin di bangku sekolah, buat degree sampai  ke master, Rin Nampak komited pada study. Bila dah kerja pun sama. Tak pernah pun Nampak Rin keluar. Paling tidak pun, Rin keluar dengan Lina…kan? Tapi..bila tiba-tiba mama cerita pada abang yang Rin nak kahwin, abang jadi speechless ”.

Speechless? Oh mai. Kenapakah?

Jadi, selama ni abang long memang memerhatikan semua tingkah laku aku ye? Dari dulu sampai sekarang? Hah, memang dasar abang long. Protective!

“Aaaa…Rin tahu. Abang rasa terpukul ye..sebab Rin bakal melangkah abang dengan kahwin dulu?”
“Tak.”
Tak? Amboi.Tegas lagi pendek jawapannya. 

“Dah tu. Dengki ye?” serkap jarang lagi sambil buat muka budget comel.
“Nope. Frust!”.

“Fff…..”. Tiba-tiba perkataan yang biasa dia dengar tu jadi susah pula nak disebut. Wait, frust? Abang long frust? Sebab aku nak kahwin? 

“Biar Rin teka, abang ada pandai-pandai nak  match maker kan Rin dengan kawan-kawan opis abang ke? Wowww…keji tau abang ni. Mentang-mentang umur Rin dah masuk awal 30, belum kahwin lagi…abang buat macam tu ye! Sedih! Nak merajuk la macam ni! ”.

“Bukan untuk kawan. Tapi untuk abang.”

Erkkkk!! Mulut yang laju mengusik tadi tetiba jadi kejang. Ni apa ni? Mimpi ke mabuk? Aku dengan abang long?

“ Kita bukan adik beradik Rin.” Sambung Abang Long lagi.

Wajah Sofea terasa bahang bila kenyataan itu diusulkan. 

Kita bukan adik-beradik. 

Ye, betul. 30 tahun yang dulu, dia cuma bayi yang baru lahir dan cukup bertuah untuk diambil oleh mama Dhuha sebagai anak angkat antara beratus lagi anak-anak yang kehilangan mak ayah yang menghuni di Rumah Aman ni. Itu saja. Tapi perlu ke soal itu diungkit? 

Dan…
“ Sampai sekarang, abang masih tak kahwin….”.
“Sebab Rin?”.

Abang Long angguk perlahan.
Okey, sebab aku. Sofea hilang kata. 

“ Abang tunggu masa yang sesuai untuk beritahu pada Rin dengan harapan, pemerhatian abang selama ni adalah betul. Tapi rupanya, abang silap. Bila kita suka, sayang…kita patut luahkan. Biar orang tu tahu. Tapi itulah, entah apa yang dah racun fikiran abang sebelum ni..buat abang simpan semuanya sendiri dan terus menunggu. But now, I guess..i’m too late.”

Sofea tenung wajah suram abang long yang Nampak payah benar nak tarik senyum pahit. Sungguh. Tak tahu apa yang patut dia balas waktu itu. I’m sorry? Nahhh…untuk apa?

“ Abang harap, Zarin akan berbahagia dengan dia..lelaki yang Zarin pilih.”
“ Aaa..amin! “

“Amin? Nama dia Amin?”.
Tawa Sofea dah pecah seribu. Boleh tahan juga abang long ni, sekali-sekala buat lawak.

“Dia…Lelaki tu, namanya Naim.”
“Oooo..Naim. Siapa lagi hensem? Abang ke…dia?”.

Laju saja lengan abang long ditumbuk sebelum mereka sama-sama ketawa. 

**********

Hujung minggu akhirnya tiba juga. Excited dan terujanya dia dah sampai tahap petala ke tujuh walaupun dia dah cukup kenal dengan future mom in law nya. Awal-awal lagi Puan Zahlia dah pesan supaya pakai pakaian yang menutup aurat, yang sopan. Kalau pakai baju kurung pun taka pa. Gaya macam sebelum ni dia pernah pergi opis pakai skirt pendek dengan sleeveless je! Sangat tak logic pesanan bakal mak mertuanya itu!

Dengan berbaju  kebaya moden warna unggu muda dan tudung half moon, Sofea melangkah perlahan ke lobi Hotel Equitorial seorang diri.  Mama Dhuha, abang Long dan yang lain katanya lewat sikit tiba sebab jammed teruk di jalan Istana. Katanya ada accident. Disuruhnya Sofea pergi dulu, takut pihak lelaki lama menunggu.

Sesekali jam ditangan dikerling sambil melangkah. Baru pukul 8.15 malam. Janji pukul 8.30 malam kan? Takpe, slow and steady. Taka da apa yang dikalutkan. Tambah kalut nanti kalau nak cepat sangat berjalan dan heel 3 inci ni yang setahun sekali pun belum tentu dipakai itu pulak terpeleot lalu patah. Itu baru kalut dan Haru!

Sampai saja di hadapan pintu masuk restoren itu, Sofea langsung melongo. Terkebil-kebil dia melihat papan tanda di hadapannya sebelum menjengah masuk ke dalam restoren itu. Laaa…restoren harmoni ni…Restoren Chinese Food? Biar betul Puan Zahlia ni!

Laju saja telefon dikeluarkan dari beg tangan sebelum nombor Naim didail. Tutup phone lagi! Haihhh, melampau-lampau surprise si Naim ni. Dah sampai hari yang ditunggu pun, nak main sorok-sorok lagi ke?

“Miss? Can I help you?”.
“Aaa…ya.  I’m with Puan Zahlia…”.

“Oooo..okey. Actually, the event has started just half an hour ago. But it’s okey, I can show you the place,” balas si penyambut tetamu yang berpakaian ala-ala cheongsam.

Melewati ruang luar restoren itu, Sofea di bawa ke satu ruangan lain. Ala-ala ruangan VIP gitu. Dan bila pintu bilik itu dibuka, Sofea langsung terpempan bila melihat kea rah ruang tengah bilik itu yang dihiasi dengan hiasan ala-ala fresh flower.

Matanya mencerun memandang kea rah Naim yang turut nampak terpempan dengan kehadirannya. Kemudian, matanya beralih kea rah perempuan ala-ala chinese look di sisi Naim yang anggun berjubah moden bertatahkan labuci dan akhir sekali pada Puan Zahlia yang baru saja selesai menyarungkan cincin.

Jadi….

Ini agendanya dan surprise yang dirancang dek Naim dan mamanya? Untuk aku, dan family hadir sama di majlis pertunangan Naim dan pilihan hati dia? Macam tu? Apa, mereka anak-beranak fikir susah sangat ke dia nak hadam kenyataan kalau diberitahu awal-awal yang dia dan Naim tak sesuai untuk bersama? Ha? Tak! Dia taklah tak secerdik tu!  Jerit Sofea dalam hati.

Jadi betullah kata Harlina kelmarin…

Kau ingat, Puan Zahlia tu sengal macam kau? Tak kanlah dia nak break the news depan-depan anak dia. Confirm dia ambil tempoh bertendang dulu, fikirkan strategi sebelum bertindak.

Dan Sofea akui, strategi nya benar-benar terancang sampai dia sendiri tak dapat menekanya.Mujur, mama Dhuha dan yang lain belum tiba.

“ Cik, mari. Duduk dengan saya."

Dan Sofea hanya menurut sahaja tangan yang kejap menarik lengannya untuk duduk sama di meja barisan belakang bilik VVIP itu waktu  matanya sudah berkaca dan kakinya pula masih berkira-kira sama ada hendak terus melangkah atau keluar saja dari situ.


p/s : Thanx for reading! Do appreaciate your comment :-)



6 comments:

ana bukit said...

what happened.... kalo betul naim bertunang memang pengecut tol lelaki tu xnk gtau kat sofea.

sian sofea......

Anonymous said...

x gne pnye puan tah pape name ue,.. eeiiiii,... skit plak ati kte ni... naim msti kne paksa,.. x pe sofea,.. abg long ngan ustaz malu2 sdg mnggu,.. OMG!!! STRESSSS!!!!!

-aira-

Anonymous said...

Salam. Sedihnya. Kasihan Sofia. Sabarlah ye, ini ujian dan ada hikmah di sebalik kejadian. Betul tak cik Aifa?

NurAtiZa said...

Ea geramnya!!!!

Anonymous said...

Xper2, klu naim dah btunang...abg long n ustaz lesung batu ad lg...hehe
kak aifa cpt nk sambungannya...
-illa-

Ariffah Mohd Nor said...

Dia...lelaki itu yg ptt dicantas...cis...sggh pengecut x kene gaya

Jom borak!

 

******Ini nukilan hati aifa ***** Published @ 2014 by Ipietoon